Austin – en by full av sjel, sjarme og hjemløse
For en by. Vi ble vilt begeistret. Hovedgaten gjennom sentrum består av gamle western-salooner som blant annet inneholder restauranter, barer, tattoo-sjapper, klesbutikker og frisører. Det er scener for livemusikk over alt, med musikere som holder høy kvalitet. Det ble spilt blues og rock`n roll. Vi gikk fra plass til plass for å lytte og oppleve.
Austin ble i 1839 valgt som hovedstad i Texas, da under navnet Waterloo. Kort tid etter ble navnet endret til Austin, for å hedre “Texas far”, Stephen F. Austin. Det som slår oss når vi går rundt her, er at de har tatt godt vare på de fine, gamle bygningene i 6th street. Samtidig ser vi at det bygges mye nytt. Alt det nye som settes opp blir veldig høyt, og siden de står tett på den gamle bebyggelsen kan dette oppleves som litt rotete.
Det er mye vakkert å se og oppleve. Turen innom Capitolhøyden og -bygningen var en flott opplevelse. Vi angrer ikke på at vi gikk inn i den vakre bygningen. På området utendørs er det mye historisk å få med seg. For de som ønsker å få med seg alt, anbefales det å sette av god tid.
Det er lite kriminalitet i Austin, men de har mange hjemløse mennesker. Disse er godt synlig i bybildet. Noen har slått opp telt under motorveibruene like ved sentrum. Andre ligger og sover på fortau og benker. Politiet holder seg i nærheten og går rundt og snakker med dem. Tonen mellom dem er rolig og det er ingen tegn til aggressivitet.
Det har vært prøvd ut ulike tiltak for å få de hjemløse bort fra Austins sentrum. Lenge ble de kriminalisert og fikk bøter eller fengselsstraff for å ha oppholdt seg eller sovet i byen. På grunn av bøtene fikk de økt gjeld, noe som førte til ekstra belastning og utfordring for den enkelte. De ble jagd fra skanse til skanse, uten at dette var noen løsning. For de som var i stand til å søke jobb, ble det vanskelig når de aldri fikk hvile ut om nettene. Mange er kun midlertidig hjemløs og flere av disse har intensjon om å komme tilbake i jobb for å forsørge seg selv.
I dag har myndighetene i byen valgt en annen tilnæring hvor hjemløse er avkriminalisert. Det innebærer at de får lov til å oppholde seg i sentrum og finne seg et sted hvor de kan sove i fred og ro gjennom natten. I tillegg bygger frivillige organisasjoner opp institusjoner som tilbyr husly. I 2019 var det 2255 hjemløse personer i Austin og over halvparten av disse fikk tilbud om husly. Det jobbes kontinuerlig med å finne alternative løsninger til å bo på gata.
Vi hadde en flott helg i Austin og lot oss fasinere av denne fine byen, full av sjarme og historikk. Selv om vi måtte passere områder der hjemløse hadde slått seg ned, følte vi oss aldri utrygge. Da vi kjørte hjemover var vi enig om at vi må komme tilbake.
Riktig god helg!