Banktjenester via rørpostsystem

Banktjenester via rørpostsystem

Det kom en uventet sjekk i posten. I brevet som fulgte med stod det at vi fikk penger igjen på bilforsikringen fordi vi hadde kjørt skadefritt siden september i fjor. Det er jo vel og bra, men hva gjør vi med en sjekk? I Norge var sjekkenes tid over på 80-tallet og samfunnet er i dag mer eller mindre kontantløst. Alt håndteres elektronisk, gjerne fra sofaen, og bankfilialene er lagt ned. Men sånn er det ikke i USA.

Vi stod altså der med en sjekk i hånden og lurte på hva vi skulle gjøre med den. Siden den ikke kan brukes som betalingsmiddel, fant vi ut at det var best å få pengene overført til kontoen vår. Da måtte vi avlegge banken et besøk.

Lørdag formiddag dro vi avgårde. På døra til banken hang en lapp om at det var koronastengt, men hvis det hastet kunne vi oppsøke en drive-in-bank i nærheten. Det har vi aldri prøvd før, men tenkte at det måtte vi kunne klare.

Vi kjørte inn som forevist på skiltene, stoppet bilen og åpnet vinduet. En stemme ønsket oss velkommen og spurte hva vi ville. Ærendet ble lagt frem og vi fikk beskjed om å fylle ut et skjema som straks ville bli sendt oss via rørpost.

Drive-in-bank med plass til fem kunder samtidig

Så satt vi der og ventet på at rørsylinderen skulle ankomme. Noen meter foran bilen var en liten bygning med glassvindu, hvor vi kunne se tre ansatte jobbe med å gi kundene banktjenester. Stasjonen vi skulle forholde oss til var koblet til rørsystemet som gikk oppunder taket og inn i bygningen til de ansatte. Jeg begynte å le, for plutselig var jeg 35 år tilbake i tid. På midten av 80-tallet jobbet jeg på en institusjon i Tromsø som hadde rørpostsystem for å sende internpost mellom avdelingene. Så vidt jeg husker var det ansatte som brukte dette systemet til å spre humor i hverdagen ved å legge ting i sylinderne som ikke hadde noe der å gjøre. Dette til høy latter eller skrik og skrål fra mottakeren.

Plutselig var sylinderen vår der, med skjema og egen penn. Vi fylte ut, la inn sjekken og sendte det i retur.

Rørpost-sylinder som går mellom saksbehandler og kunde. Egen plass til penn.
Rørpoststasjon
Rørene går opp og langs taket inn til saksbehandler

De jobbet fort og effektivt. Før vi visste ordet av det, hadde vi mottatt kvitteringen og kunne forlate.

Vi trodde det var slutt på rørpost i Norge, men det viser seg at det fortsatt er i bruk på store sykehus. I USA brukes det særlig til drive-in-banker, hvor de med dette systemet blant annet forhindrer bankran. For oss fungerte det effektivt og godt. Vi fikk utrettet det vi kom for. Så kan vi si at det er mange hender i sving for å få utført tjenester som i Norge er digitaliserte. Etter det vi har forstått er det mange husstander i USA som ikke har tilgang på PC, mens det i Norge finnes minst en per husstand. Dette utgjør en vesensforskjell når det kommer til digitalisering av samfunnstjenester. En kan ikke legge ned manuelle tjenester før hele samfunnet er rigget for en digital fremtid. Nå vet jeg heller ikke om dette er en utvikling man ønsker i USA. Likevel kan vi vel si at det å opprettholde sårt tiltrengte arbeidsplasser er en god ting.

Da gjenstår det bare å ønsker alle mine følgere i USA en riktig god helg og dere i Norge en riktig god pinse!

Stengt for kommentarer.