Hawaii forts.

Hawaii forts.

Hawaii har en lang og interessant historie og dere skal få litt av den her. Urbefolkningen er etterkommere av østpolynesiske folk som innvandret i omkring år 300 e.kr. Da europeerne kom til Hawaii i 1778, med britiske James Cook i spissen, skjedde det samme med urbefolkningen her som ellers i USA. De ble smittet av sykdommer europeerne tok med seg, slik som pest, kolera, meslinger og spedalskhet, noe som førte til at det av ca. 300 000 innfødte, kun var 50 000 som overlevde.

Kong Kamehameha 1 ble i 1782 konge over ett av de fire rikene Hawaii-øyene den gang var delt opp i. I 1796 fikk han samlet Hawaii-øyene til ett rike, og ble konge over disse. Kongen fikk slutt på menneskeofringer og styrket øyenes økonomiske stilling gjennom en ny toll- og handelspolitikk. I 1894 ble Hawaii-øyene republikk og ble annektert av USA i 1898. Kong Kamehamehas statue står på sokkel i Honolulu like ved palasset og vitner om det nærmeste USA noen gang kommer et kongedømme.

Kong Kamehameha 1
Iolani Palace er gjort om til museum og mulig å besøke.

I dag er det rundt 200 000 som ansees å være Hawaiian, hvor mange av disse er av blandet herkomst. I dag er befolkningen på øygruppene svært blandet, hvor f.eks. 23% har japanske røtter (snl.no), noe som gjenspeiler seg i de mange japanske restaurantene som finnes i Honolulu. Vi oppsøkte flere av disse og må bare si at det ga oss helt spesielle opplevelser. Bordene er plassert rundt store stekeplater og kokkens tilberedelse av måltidet er midtpunktet og inngår som kveldens hovedattraksjon, med blant annet flambering og drilling med kniver. Maten er utsøkt.

Turisme er øyenes viktigste inntektskilde, og surfere fra hele verden kommer hit for å surfe på bølgene. Andre kommer for å snorkle, dykke, padle på brett eller bare for å sole seg og bade i dette tropiske klimaet.

Her var bølgene så store at det var satt opp fareskilt. Det var i hovedsak surfere som lekte seg i bølgene. Vi andre ble tilskuere.
På nordsiden av øya O’ahu. Noen kajakpadlere på tur ut til den lille øya.

Til slutt vil jeg kommentere duftene som streifer neseborene når du går gatelangs i Honolulu’s nabolag Waikiki. Langs fortauene er det plantet store jasmintrær som for tiden står i full blomst og sender ut nydelig duft av jasmin. Duften er kraftig, intens og god. Innimellom blir jasminduften blandet med en stikkende, emmen lukt eller rettere sagt stank. Det jeg har lært etter å ha flyttet til Texas, er at dette er lukten av marihuanarøyk. Marihuana er kun lovlig til medisinsk bruk og foreskrevet av lege, men ut fra lukten å bedømme så må det være mange flere enn disse som er brukere. Eimen lå flere steder over fortauene og på strendene, og den stikkende lukta er ikke til å ta feil av. Det kan være verd å nevne at det i 2016 ble forbudt å bruke all form for tobakk på offentlige steder på Hawaii. Dette gjelder sigraretter, snus, tyggetobakk og e-sigaretter, og gjelder også utendørs der folk samles, som på fortau og strender. Selv om loven er tydelig, kan det ut fra eimen å dømme virke som om at den ikke overholdes.

Jasmintre i blomst gir en kraftig og nydelig duft.

Skulle noen av dere fristes til å bestille en ferietur til Hawaii, så vær tidlig ute med å bestille leiebil. Da vi ankom øya var det ingen biler tilgjengelig. Vi var heldige og fikk en av de siste. Vi bestilte i seneste laget.

Nå må alle dere, kjære lesere ha en riktig god helg og god sommer! Satellittfrue tar ikke ferie, så neste blogg kommer om en uke.

Stengt for kommentarer.