Mellomvalget i USA – Satellittfrues betraktninger

Mellomvalget i USA – Satellittfrues betraktninger

Denne uka har det vært mellomvalg i USA. I forkant av valget var det stor spenning knyttet til prognosene, som tilsa at høyresiden med republikanerne ville få stor fremgang. I Norge settes det likhetstegn mellom det republikanske partiet og Donald Trump, og ingen der ønsker ham tilbake som president. Dermed var frykten i Norge stor for at Donald Trump skulle få mer makt. Mange krysset fingrene for at demokratene ved president Biden skulle få flertall både i representantenes hus og senatet.

Solnedgang over Las Colinas og Lake Carolyn

Det er ikke uvanlig at regjerende parti gjør det dårlig i mellomvalget, da de blir ansvarliggjort for alt som ikke er bra. Siden presidentvalget for to år siden har det vært prisstigning på nærsagt alt, og dette kjenner amerikanerne godt på lommeboken. I tillegg er det utfordringer med illegal innvandring og abortloven, hvor sistnevnte har satt sinnene i kok hos mange. Når det gjelder økonomi, innvandring og abortsaken, går de to partiene i hver sin retning og det var derfor stor spenning knyttet til hvordan valgresultatet ville komme til å se ut.

Morgenen etter valget kunne det se ut som om at resultatet var klart, ihvertfall ut fra det som ble skrevet fra norske mediehus og kommentarer på sosiale medier. Det var glede over at høyresiden ikke hade fått den fremgangen som prognosene hadde spådd og at dette ble tolket som en seier for demokratene og president Biden. Når jeg gikk inn og sjekket hva amerikanske mediehus skrev, ble bildet noe annerledes.

I skrivende stund er situasjonen i Senatet at det står 48 seter til demokratene og 49 til republikanerne. Det gjenstår å fylle 3 seter. Det skal gjøres omvalg i Georgia og resultatet blir derfor ikke klart før dette har vært avholdt i desember. Når det gjelder Representantenes hus, står det foreløpog 196 seter til demokratene og 211 til republikanerne. Det er 28 seter igjen å fylle og det telles fortsatt. Skulle republikanerne ende med å vinne begge kamre, blir det vanskelig for president Biden å få gjennomslag for sin politikk. Da blir det vel slik det har vært i Norge under mindretallsregjeringer, at det må forhandles fra sak til sak. I ytterste konsekvens kan det ende med en to-årsperiode hvor presidenten ikke får gjennomført det han hadde planlagt, noe som ikke vil gå upåaktet hen ved neste presidentvalg.

Hva som skjer videre de kommende dagene gjenstår å se, men jeg kan allerede nå peke på flere positive ting som resultat av dette valget. Det har vært en høyere andel unge mennesker som har stemt. Det viser seg at saker som berører unge folk engasjerer, noe som fører til at de finner veien til valgurnene. Retten til selvbestemt abort er et slikt eksempel. I tillegg er det for første gang stemt inn i kongressen en ung representant fra generasjon Z (vår yngste generasjon født etter 1995), demokraten Maxwell Frost (25), som skal representere Florida. Det er flott at bredden i befolkningen begynner å gjenspeiles i politiske verv, slik at alle generasjoner kan finne talerør for saker de er opptatte av. Til sist vil jeg nevne republikaneren Ron De Santis, som gjorde et brakvalg i Florida og ble gjenvalgt som guvernør. Det sies at denne mannen seiler frem som en motkandidat til Donald Trump ved neste presidentvalg, dersom han velger å stille. For alle som er lei av twitterkongen og hans uendelig mange utspill, må dette være en god nyhet. Trump er allerede i gang med svertekampanje mot sin argeste motstander, så det ser ut til at valgkampen har startet. Det gjenstår å se hvem republikanerne klarer å samle seg om.

Det sies at demokratiet i USA har vunnet ved dette valget ved at alt har gått riktig for seg. Det er bra, for ingen ønsker vel reprise av det som skjedde ved forrige presidentvalg og etterspillene av det.

Må dere alle ha en riktig god helg!

Stengt for kommentarer.