Memphis – Home of the blues

Memphis – Home of the blues

Forrige uke skrev jeg om vårt besøk i Graceland, Elvis Presleys hjem. Dette er en av de store attraksjonene som trekker turister til Memphis, men byen kan by på mer enn rock n’ roll. Memphis blir kalt for “Bluesens hjem” og mye musikkhistorie er skrevet her. Grunnleggere og pionerer av ulike amerikanske musikksjangere som blant annet Memphis blues, Memphis soul, rock n’ roll, gospel og country, hadde sitt utspring her på 1950- og 1960-tallet.

Av kjente artister kan nevnes B.B. King, Aretha Franklin, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley og Roy Orbison. Flere av disse ble oppdaget av Sam Phillips, eier av Sun Studio, og de fikk spilt inn sine første plater i dette studioet. I dag er Sun Studio et museum i Memphis, åpent for publikum.

Ingen tvil om at vi befant oss i en musikkby. Gitarene var faste innslag både i gatene og på lyktestolper.

Beale street er et nasjonalhistorisk landemerke og viser hvilken betydning Memphis har hatt for amerikansk blues. Særlig etter 2. verdenskrig da klangen av el-gitarene begynte å ta over for Mississippideltaets tradisjonelle akustiske klang.

Bluesklubber har fått navn etter gamle helter

Om kveldene vandret vi på Beale street og stakk innom pubene for å høre levende musikk. Flere steder var det gratis inngang, mens andre tok en inngangspris på 10 dollar (ca. 90 kr.) som gikk til musikerne i byen. Vi betalte gjerne, for vi vet at musikerne har dårlige kår. De er avhengig av at folk gir tips til bandet for å ha inntekt. Musikken var av høy kvalitet og vi hygget oss to kvelder på rad på en liten pub hvor de spilte fantastisk blues. Frontfiguren var helt rå på munnspill og vokal. Settingen minnet meg om en konsert vi var på i Tromsø for noen år tilbake, hvor Geir Bertheussen fra Senja var frontperson på munnspill og vokal. Jeg lente meg mot min mann og sa at han Bertheussen er minst like rå som denne fyren og står ikke tilbake for noe av det vi har hørt her. Han var helt enig.

Fra en bluesklubb vi besøkte to kvelder på rad på grunn av dette bandet og den gode stemningen. Musikeren i front sørget for fantastisk munnspill og vokal.

Memphis ligger, som så mange andre byer, ved Mississippielven som har hatt stor betydning for industriell og økonomisk vekst i området. Tilbake i tid var de store på slavehandel, landbruksprodukter, tømmer og bomull. Her bodde den største populasjonen av afro-amerikanere i Tennessee, og byen har spilt en sentral rolle innenfor bevegelsen for sivile rettigheter i USA. Det var nettopp i Memphis Martin Luther King Jr. ble drept ute på hotellbalkongen, da han besøkte byen for bistå renovasjonsarbeidere i deres kamp for bedre arbeidsvilkår. Et eget museum for nasjonale sivile rettigheter finnes her.

Den 1,5 km lange Harahan bridge krysser Mississippi-elven. Det er mulig å spasere eller sykle over broen og den er vakkert lyssatt i mørket.
Mississippi i solnedgang

Det var mye fint å se og oppleve i Memphis. Vi hadde hotell 1,5 kilometer unna sentrum, så vi fikk spasert mye. Vandring langs elvebredden i solnedgang, med god utsikt til den lyssatte brua, var en vakker opplevelse. Vi fikk også erfare at vi var et godt stykke lengre nord enn Dallas, for dagtemperaturene var veldig mye lavere enn det vi var vant til. Vi hadde glemt å ta med oss hansker og skjerf, så det ble ganske kaldt.

Neste uke skal jeg fortelle dere om den fineste botaniske hagen jeg har sett, som er pedagogisk tilrettelagt for barn. Gled dere!

Riktig god adventshelg!

One thought on “Memphis – Home of the blues

Stengt for kommentarer.

Stengt for kommentarer.