Presidentvalg, ytringsfrihet og demokrati
Satellittfrue skal ikke konkludere om presidentvalget, slik norsk TV2 tillot seg å gjøre tidlig fredag formiddag amerikansk tid. Jeg mener det må være USA som skal få æren av å utnevne egen president for kommende fireårsperiode, og ikke overivrige mediehus i Norge.
Det har vært mye frem og tilbake siden valgdagen den 3. november. Republikanerne hadde forsprang tidlig på natten og bookmakerne mente det var stor sannsynlighet for at republikanerne ville få presidenten. Amerikanske journalister og mediehus tok dette innover seg og begynte å evaluere eget arbeid i forbindelse med dekningen av valgkampen. I fullt alvor konkluderte de med at de ikke hadde vært objektive nok, og mente de hadde gjort amerikanske velgere urett med sin ensidighet. De gikk til og med så langt at de sa at republikanske velgere var blitt stigmatiserte og at Donald Trump hadde kjempet en kamp mot både demokratene og mediehusene.
Norske mediehus er ikke bedre. De har ensidig fremsnakket ett amerikansk parti og i stor grad snakket ned det andre. Det som har vært positivt for USA i siste fireårsperiode har ikke fått de store overskriftene. Det er skrevet noe, men du må lete for å finne det. På sosiale medier har mennesker som har prøvd å nyansere blitt hetset og republikanere har blitt kalt hjernevasket og dumme. Dette er en fornærmelse mot nesten halvparten av USAs befolkning. Vi kjenner mange republikanere. De er hverken hjernevasket eller dumme. De er intelligente, reflekterte og gode mennesker med høy moral. De ser bare verden med andre øyne enn nordmenn gjør og har andre ideer om hva som er bra for Amerika og innbyggerne her.
At mediehusene har ensidig politisk dekning og stigmatisering av velgere som har en annen oppfatning enn mainstream, burde bekymre oss alle. Dette påvirker ytringsfriheten og demokratiet. Mange velger å ikke delta i politiske debatter dersom de har meninger som går på tvers av majoriteten, fordi man blir stemplet. Vi trenger ikke gå lengre enn til egen arbeidsplass. Prøv å legge merke til hvem som ytrer seg i lunsjen og hvem som ikke sier noe. Det er kanskje ikke høyt nok under taket for alle politiske ytringer.
Det gjenstår å se hvem som blir utnevnt som president i USA. Joe Biden leder, men det telles fortsatt. Mitt ønske er at vi nordmenn må være mer tolerante for ideer som går på tvers av vår sosialdemokratiske tenkemåte. Det fungerer godt i Norge, men ikke alle vil ha det. Det er noe jeg har skjønt etter at vi flyttet til Texas.
Må valget i USA få en fredelig avslutning og må dere alle få en fredelig og god helg!
One thought on “Presidentvalg, ytringsfrihet og demokrati”
God helg, Kirsti og Ole Jørgen🌺🥂🤠uansett resultat😊
Stengt for kommentarer.