Vadsø – Kvenhovedstaden

Vadsø – Kvenhovedstaden

Satellittfrue er nå i Vadsø, byen hvor jeg ble født og vokste opp. Jeg flyttet da jeg var 16 år for å gå på skole og flyttet aldri tilbake. Det at min morfar var tospråklig var ikke noe jeg tenkte over den gangen. Det var bare slik det var. Han snakket finsk og norsk, og hadde alltid finsk valuta på seg. Han snakket aldri finsk hjemme, men brukte språket ute blant andre finsk/kvenske menn. Min mor pleide å si at morfar var kven, det vil si at han var av finsk/kvensk ætt.

På slutten av 1800-tallet bestod ca. 60% av befolkningen i Vadsø av kvener, og byen ble derfor kjent som Kvenhovedstaden. For å hedre finske innvandreres betydning og innsats i Finnmark fylke, ble det reist et innvandringsmonument i Vadsø. Dette ble avduket 18. juni 1977. Da var jeg elve år. Jeg husker at alle elevene på barne- og ungdomsskolen var tilstede under den høytidelige avdukingen, sammen med H.M. kong Olav av Norge, H.M. kong Carl Gustav av Sverige og President Uhro Kekkonen av Finland.

Innvandrermonumentet i Vadsø utformet av Ensio Seppanen

Monumentet symboliserer at finlendere på grunn av nød ble nødt til å forlate eget hjemland og reise mot det nordøstlige Norge. Den gamle mannen med spaden symboliserer finlendere, som brakte kunnskap om jordbruk til Finnmark. Han sitter og ser på sin datter, som har et barn i armene, fremtiden. Fiskeren bak er norsk og gift med den finske kvinnen. Han speider ut mot ishavet, vel vitende om den nådeløse kampen som venter ham. Finlenderne kastet anker og slo seg ned i Finnmark (http://www.travel-finnmark.no/innvandrermonument/).

Innvandringsmonumentet plassert med utsikt over Vadsø sentrum, Vadsøya og Varangerfjorden.

Som voksen har jeg gravd dypere i min familiehistorie. Det er både godt og sårt. Godt å vite mer om bakgrunnen til min slekts historie, og sårt å vite at språket og deler av kulturen gikk tapt på grunn av fornorskningen. I dag er heldigvis kulturen tatt vare på og gjort tilgjengelig for alle som ønsker å vite mer. Et besøk på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er et sted å starte.

I dagene som kommer skal jeg gå i min morfars fotspor, på myrene han lærte min mor å ferdes i for å høste av naturens gull – multebæra. Det ser jeg frem til.

Riktig god helg og fortsatt god sommer!

4 kommentarer til «Vadsø – Kvenhovedstaden»

Stengt for kommentarer.

Stengt for kommentarer.