Vi fant en norsk skatt – Poulsbo
Min mann har slektninger i USA som vi har ønsket å besøke under vårt opphold i Texas. Det var en av brødrene til hans farmor som slo seg ned i Seattle-området og det er etterkommerne til denne broren som bor der i dag. Da vi flyttet til Texas stod et besøk til Seattle høyt opp på lista over ting vi ville gjøre og tenkte at dette har vi god tid til å planlegge. Typisk nok så klarte vi å utsette det til tiden var i ferd med å renne ut. I dag er vi lykkelige for at vi fikk gjennomført besøket i påskehelgen.
Etter en 3,5 timers flytur landet vi i Seattle, hvor en tremenning av min mann plukket oss opp. De hadde flyttet ut av Seattle til en liten by som heter Poulsbo, 1,5 timers kjøring fra flyplassen. Det lekre huset deres ligger på en perle av en tomt ved sjøen, hvor de kan nyte panoramautsikt fra sofaen i stua. De har en egen strandsone med båtplass og plattinger for sol og grilling. Fra vinduene på gjesterommet hadde vi god utsikt over sjøen og kunne følge med på brettseilere som var ute og lekte seg i vinden. Det vi ikke var forberedt på, var at Poulsbo var en søt liten by med butikker på gateplan dekorert med norske flagg og norske gatenavn.
Poulsbo ble grunnlagt av nordmannen Jørgen Eliason i 1880-årene. Sammen med en gruppe andre nordmenn og skandinaver hadde Eliason flyttet fra midt-vest-statene for å få tilgang på landområder som de visste var tilgjengelig i dette området. Det var ikke vanskelig for nordmennene å trives i dette frodige landskapet ved havet, hvor snødekte fjell minnet dem om Norge. Her bygde de opp byen i norsk stil. Den Lutheranske Kirken ble reist på en høyde over sentrum, slik at alle kunne se den. En av de lokale favorittbutikkene i byen var bakeriet som bakte norske fullkornsbrød. Brødet ble så berømt utover i USA, at de begynte å selge det til andre delstater.
Helt frem til 2. verdenskrig var det mange familier i Poulsbo som hadde norsk som førstespråk. Etter dette vokste byens befolkning ganske raskt og det norske språket ble gradvis borte. Det finnes fortsatt skilt på norsk som minner om nordmennene som bygde og grunnla byen.
I dag er det tre ulike havneområder i nærheten av Poulsbo og mange tar turen med ferge fra de andre øyene bare for å oppleve byen. Vi fant en butikk som bugnet av skandinaviske varer. Det var en del hyllemeter med Freia melkesjokolade og lakris. Vi plukket med oss noen utvalgte produkter for å la storfamilien, som vi skulle treffe 1. påskedag, få smake deilige, norske søtsaker.
På tur tilbake til bilen gikk vi forbi den lokale tattoo-sjappa, som ut fra navnet er er inspirert av Tor med hammeren. De som ikke lar seg skremme av hammer og nåler, er velkommen inn. Vi gikk rett forbi mens jeg gledet meg over skiltet.
Vi hadde en opplevelsesrik tur til Seattle-området. Havet, fjellene, øyene og den lille byen Poulsbo fikk oss til å føle oss hjemme. Møtet på 1. Påskedag med storfamilien som bor her, ble veldig hyggelig. Det var foreldregenerasjonen til min mann som tidligere sørget for å holde kontakt med denne delen av familien. Nå som de er borte er det vår tur til å knytte bånd, danne relasjoner og sørge for å opprettholde kontakten. Vi tar med glede over stafettpinnen og ser frem til flere treff med disse varme og gode menneskene.
Riktig god helg!